poezja-win-wina-chorwackie-terra-rosa

Terra Rossa – nowy smak z Istrii

Na półwyspie Istria, gdzie tradycja uprawy winorośli jest starsza niż pamięć powstaje wyjątkowe wino Terra Rossa. Dzięki harmonijnemu połączeniu trzech odmian winorośli Terran, Borgonia i Merlot otrzymujemy wyjątkowe wino które łączy w sobie magię winorośli uprawianych na czerwonej ziemi Istrii.

Poezja-Win-Agrolaguna-Terra-Rossa-winnicaTerra Rossa powstaje z winogron rosnących w winnicach Kaligarici, Lukvadic, Basarinka i Krsete założonych w latach od 2004 do 2009. Winogrona rosną w typowej dla Istrii czerwonej ziemi na wysokości od 30 do 100 m.n.p.m. na stokach południowych, południowo-zachodnich i zachodnich. Wina wytworzone z winogron zebranych z tych miejsc posiadają typowy śródziemnomorski charakter oraz smak. Są bogate w piękne owocowe aromaty, posiadają świeżość, równowagę i elegancję typową dla czerwieni Istrii.

Terra Rossa powstaje z połączenia win powstałych z trzech szczepów winogron – Teran, Borgonja i Merlot. Po krótkiej maceracji z gron odmiany Teran powstaje eleganckie i świeże wino. Ze szczepu Borgonia powstaje wino miękkie o aromacie kwiatów i owoców. Merlot posiada piękną owocową nutę z miękkimi taninami. Po zakończonej fermentacji wina są ze sobą mieszane, a otrzymane wino Terra Rossa leżakuje przez 10 miesięcy, następnie jest rozlewane do butelek. Po kolejnym miesiącu leżakowania w butelkach możemy już delektować się wspaniałym winem Terra Rossa.

Terra Rossa jest winem o ciemno rubinowym kolorze, z nutą jagód, malin i świeżym kwiatowym aromacie. Wino najlepiej podawać w temperaturze 17-19 st C. Latem najlepiej smakuje gdy jest podane w 14-15 st. C. Terra Rossa idealnie nadaje się również jako aperitif szczególnie dla gości którzy nie gustują w winach białych i musujących. Szczególną cechą wina Terra Rossa jest fakt że idealnie komponuje się z wieloma rodzajami potraw. Najlepiej uzupełnia jednak smak potraw takich jak szynka prosciutto, sery, spaghetti, pizza i ryby.

poezja-win-wina-chorwackie-agrolaguna-vina-laguna-terra-rossa

tagi: